Vi är alla mer eller mindre arga stundtals. Men vissa av oss kan hamna i skov, då ilskan i perioder ligger latent redo att blossa upp snabbare än att vi hinner reagera. Det finns många sätt att hantera vrede, här är en lista på några av dem.
Sätt ord på din vrede
Att formulera sina innersta tankar gör det enklare att navigera i sitt känsloliv. ”Mina utbrott börjar oftast med en krusning i magen” eller ”den sortens blickar från min kollega gör att det snörps åt i halsen”. Det behöver inte vara mer avancerat än så. Försök identifiera ditt aggressionsmönster. Först kommer triggern, därefter kanske lite grubblande, och sedan en reaktion.
Det gäller att hitta balansen mellan att hålla saker inom sig och att agera utåt på varje negativ känsla.
Slappna av
Hur slappnar du bäst av? Gör något som får dina tankar på annat och minskar stressen. Kanske kan yoga eller meditation vara något för dig?
Bryt tankemönster
Försök att sätta dig in i situationen som gör dig ilsken. Är det en persons beteende? Vad retar du dig på? Kanske är det något du inte kan gör något åt – då är det nämligen lika bra att bryta tankebanan. Är du exempelvis frustrerad över att ditt barn vägrar ta på sig overallen trots att du är sen till ett möte? Tänk att ditt barn struntar i ditt möte och att det inte spelar någon roll hur arg du än blir. Om du blir irriterad över att din chef lämnar otydliga besked, tänk: Så länge du inte får tydliga anvisningar eller uppdrag är det enda du kan göra att i konstruktiv anda förmedla vad du behöver, resten är chefens ansvar. Tänk helt enkelt: Vad kan JAG göra åt situationen utan att bråka och bli arg? Gör det, lämna resten bakom dig.
Tänk över hur du kommunicerar
Ibland blir vi arga för att frustrationen grabbar tag i oss. Om vi talar med en person vid fler än ett tillfälle och saker och ting inte går som planerat är det inte alltid den andra personens fel. Kanske förklarade du inte tillräckligt bra. Lyssna noggrant på vad du säger, fråga den andra personen om denne förstått dina ord och svara på frågor tills allt är tydligt. Detta förebygger många problem.
Ta proffshjälp
Boka tid hos en psykolog om du tror att du inte kan hantera din ilska själv. En psykolog vet hur du kan få hjälp med olika tekniker eller helt enkelt genom att lyssna på dina problem (att släppa på trycket är ett jättebra sätt att bli av med spänningar).
Renande aktiviteter
Fysisk träning hjälper till att eliminera ilska naturligt. Utöva en aktivitet där du tar ut dig ordentligt. Känn till problemet.
Ett bra sätt att eliminera överflödig ilska från din kropp är att hantera den. Detta betyder att du måste titta djupt inom dig för att hitta orsakerna till vreden och hur vi reagerar. Du kanske inte har insett vad som stör dig och behöver tala om det, antingen med en terapeut eller personerna som får dig att känna dig arg. Du måste fokusera och tänka på att allt har en lösning.
Försök vara rationell i situationen
När ilskan börjar dominera oss kan vi inte tänka klart. Det är ett problem som har en lösning, precis som allt annat. Först ska du försöka undvika två ord: ”aldrig” och ”alltid”, eftersom du bara rättfärdigar din vrede och inte tillåter dig att leta efter lösningar på vad som händer. Ändra ”Jag är alltid arg när jag är sen” eller ”Jag kan aldrig vara lugn i en trafikstockning” till ”Jag ska göra mitt bästa nästa gång jag inte kommer fram i tid eller fastnar i trafiken.”
Ta ledigt
Stäng av. Vila. Både kroppen och hjärnan behöver andrum för att kunna hantera motgångar.
Källor: Steg för hälsa, Modern psykologi, Kollega och Må bra.