Språkbruk del 3: Språk för en inkluderande skolkultur

Språkbruket i skolan är en viktig del av det övergripande skolklimatet och reflekterar skolkulturen. Forskningen visar att elever idag mår allt sämre, känner press, stress och minskat självförtroende. Där har språket en viktig roll. Men att bara fokusera på språkbruket som en isolerad företeelse är att missa målet. Det krävs ett gediget och samspelat arbete. Då kan negativa trender vändas och språkets makt vändas till den positiva kraft det kan vara.Enligt skollagen ska alla elever känna sig trygga och respekterade som de är. Alla ska bli utmanade och få det stöd de behöver för att utveckla sin fulla potential. Avgörande för det är att inga elever ska bli diskriminerade, trakasserade eller kränkta. För att kunna tillgodose elevernas behov, men också erbjuda en trygg och välmående arbetsmiljö för personalen krävs arbete på flera nivåer. Forskning visar att ett viktigt åtgärdande arbete är att skolans vuxna markerar vad som är acceptabelt beteende. Det är viktigt att direkt sätta stopp för kränkande behandling. Alla vuxna på skolan måste vara delaktiga, reagera omedelbart och agera kraftfullt mot såväl fysiska övergrepp, men också olämpligt språkbruk. Naturligtvis gäller det även vuxna emellan. Eleverna måste känna sig trygga med att samma regler gäller för alla på arbetsplatsen skolan, inte bara den ena eller andra gruppen. För att lyckas med åtgärdande insatser krävs att alla är med på arbetet.

  • Engagemang från all personal: Ett gemensamt arbete kring språkbruk är enligt flera studier mycket givande. Genom att involvera alla ämnen och alla fysiska platser där barnen socialiserar, till exempel matsal, skolgård, omklädningsrum etc, kan vi integrera språkbrukets betydelse i alla delar av skolgången.
  • Vårdnadshavarnas roll: Föräldrar och andra vuxna i barnens närmiljö är en viktig del av arbetet. Många vårdnadshavare kanske inte är medvetna om hur elever pratar med varandra eller vad som delas på sociala medier. Det är avgörande att skapa en dialog med vårdnadshavarna, inte bara informera dem, för att tillsammans hitta lösningar. 

Fördjupad förståelse för språkbruk
För att effektivt hantera språkbruket behöver eleverna förstå orden de använder. Det är viktigt att lära dem om ordens grundbetydelse, deras kulturella betydelse, och om de kan kopplas till diskrimineringsgrunderna och definieras som trakasserier. Läs mer om diskrimineringsgrunderna i vår artikel om dessa här.

  • Diskussion och analys: Diskutera varför vissa ord används och vilka motiv som ligger bakom. Är det psykologiska, sociala eller språkliga skäl? Det är också viktigt att överväga hur orden kan påverka mottagaren.
  • Övningar och uppgifter: Använd olika övningar för att utforska språkbruket. Detta kan inkludera rollspel, gruppdiskussioner och skriftliga uppgifter som hjälper eleverna att reflektera över sitt eget och andras språkbruk. 

I Lika Olikas arbete på skolor är språkbrukets betydelse en stor del. Där pratar vi om just betydelsen av orden, känslan hos mottagaren och de långsiktiga effekterna av att slänga sig med språk och jargonger. Detta gör vi genom övningar, exempel, filmer och samtal, och vi ser att arbetet får stor effekt, framför allt när vi tillsammans med skolpersonal och vårdnadshavare har samma fokus.

Det förebyggande arbetet: alternativa strategier och kunskaper

För att förhindra negativt språkbruk måste vi ge eleverna alternativa sätt att uttrycka sig och interagera med varandra. Detta förebyggande arbete bör anpassas efter elevernas ålder och mognad.

Grundläggande känslor och konflikthantering:
Börja med att prata om grundkänslor i de yngre åldrarna. Fortsätt med konflikthanteringsstrategier och i de äldre åldrarna, diskutera härskartekniker, kommunikation och retorik.

Implementering av språkbruksprojekt
För att strukturera arbetet kring språkbruk kan det vara bra att skapa en projektplan. Tydliggör varför arbetet är viktigt, vad som ska göras och hur det ska genomföras. Sätt upp mål och delmål, och involvera alla nivåer i skolan. Som enskild pedagog eller annan personal på skolan är det ett omöjligt uppdrag att själv dra lasset. 

Anpassa till gruppens behov
Olika grupper har olika behov. I en trygg grupp kan man arbeta mer aktivt och utmanande, medan en otrygg grupp kanske behöver tid att lära känna varandra först. Det är viktigt att ha koll på gruppens behov innan man gör en handlingsplan. Detta gäller såväl elevgrupp som arbetsteam.

Läs våra artiklar om härskartekniker och kommunikation via länkarna nedan.

Är du medveten om härskarteknikerna?

En lärmiljö för alla.

Så bemöter du intolerans.

Behöver ni stöd i arbetet med den mentala hälsan på skolan, skapa positivt språkbruk och en långsiktig värdegrundsplan som gäller i verkligheten och inte bara på pappret? Hör av dig så pratar vi!
hello@likaolikametoden.se