Många familjer förbereder sig just nu för sin årliga semester. Kanske bilresor på vindlande landsvägar, tågresor med storstadsstopp eller båtäventyr längs svenska kanaler – möjligheterna är många. Familjeresor blir dock inte alltid exakt som vi har tänkt oss, särskilt inte när alla familjemedlemmar ska vara tillsammans nästan dygnet runt i flera dagar. Hur fixar vi det utan att gå varandra på nerverna? Precis, genom att planera.
De flesta av oss ser fram emot att spendera mer tid med våra nära och kära på semestern, inte minst den närmsta familjen. Längtar efter att resa bort tillsammans och uppleva saker utan störande moment av jobb, skola och fritidsaktiviteter. Om du ändå känner den minsta oro över hur alla ska hålla sams när ni umgås tätt under flera dygn i sträck ska du veta att du inte är ensam. Det är nämligen en väldigt vanlig känsla.
Nyckeln i planeringen är förstås att använda sina egna erfarenheter, kunskapen om allas personligheter och prövade strategier från erfarna reseguider som har bemästrat den fina balansen mellan glada semestrar och lyckliga mellanmänskliga relationer. Här kommer några tips för en mindre stressig reseupplevelse för alla.
1. Bestäm ett ömsesidigt resmål
Oavsett om det är att koppla av på stranden, utforska en ny stad eller lära sig en ny färdighet, kan syftet med en semester ta sig många olika former. Att komma överens om ett gemensamt resmål genom att tillsammans prata, spåna, önska och prata gör att alla har samma förväntningar. Det kanske tar lite tid, men det är det värt senare.
2. Ta hänsyn till allas temperament
Du känner din familj, så du vet vilka triggers som bör undvikas för att slippa bråk, sura miner, besvikelser och kanske vanligast av allt – lågt blodsocker. Gör vad du kan för att förhindra allt det där från början, genom att planera resan smart. Boka inte in för många aktiviteter per dag och ha hela tiden koll på var ni kan fylla på energidepåerna i förhållande till var aktiviteterna ska ske. Att planera resan med allas sinnelag och färdigheter i åtanke kan förhindra dåligt beteende och grinighet från både barn och vuxna.
3. Var på samma lag
Åker du med din partner tillsammans med barn eller andra, är det smart att planera in tid för er på tu man hand. Inte lätt om det är småbarn med, men en liten stund går det alltid att få till. Ordna det lite romantiskt för er när barnen har somnat, ta en tidig morgonkaffe innan de vaknat, ta en promenad om barnen är så stora att de klarar sig själva en stund eller bara se till att ni känner att ni är ett kärlekspar som är på samma lag, trots att det kan bli lite kaosigt då och då under semestern. Inget förstör så mycket som känslan av att jobba mot varandra, skuldbelägga och ha dåligt tålamod med varandra. Vi vet alla att det kan ske motgångar, försenade avgångar, inställda aktiviteter, dåligt väder, missförstånd vid rumsbokning mm mm, och då gäller det att ni är ett team som stöttar varandra.
4. Begränsa skärmtiden
Att som familj bestämma sig för att begränsa skärmtiden på semestern säkerställer att alla är närvarande och engagerade under resan. Självklart gäller det de vuxna likaväl som barnen. Mycket av semesterbesvikelserna handlar om bristen på just närvaro, vilket enkelt går att ordna med gemensamma regler för skärmanvändning.
5. Gör lemonad av citronerna
Det är lättare sagt än gjort, men försök att inte ödsla energi på de små bakslagen. Fokusera på det positiva och vänd de där retliga motgångarna till något positivt. Regnar det på den planerade solsemestern kanske det finns oväntade inomhusaktiviteter att göra på orten? Är boendet inte exakt som ni förväntat er, se det komiska i det och mys till det så gott det går. Glöm inte att det är en lyx i sig att semestra och kunna göra det tillsammans – i det långa loppet ångrar ni er om ni ägnar värdefull tid på att sura över småsaker.
6. Behåll familjetraditioner hemifrån
Vissa människor är som gjorda att leva sitt liv i farten, som flexibelt vänder på en klackspark när något händer eller behöver tänkas om. Andra föredrar komforten och tryggheten i ett hem och njuter av rutiner både hemma och på resa. För att skapa lugn och trygghet på resan kan det vara bra att ta med några rutiner hemifrån, även om någon eller några av er gillar att upptäcka nya vägar. Det kan vara att läsa bok innan läggning, ha samma tid för mellanmål, lördagsgodis eller fredagsmys. Naturligtvis kan även packningen skapa trygghet genom att innehålla favoritgosedjuret, dagbok, nattlinne, morgonrock eller annat som förhöjer livet på resa.
7. Dela på ansvaret
Det är lätt hänt att hamna i gamla vanor, med samma personer som gör samma saker i hushållet och för familjen, vecka efter vecka. Passa på att bryta mönstret nu när semestern ska planeras. En kan boka boende, en resan, en kolla aktiviteter för halva resan, andra för resten. Likadant gäller med packningen. Om en ser till att tekniken är packad, en annan ansvarar för barnens kläder, snacks till resan, och var och en ansvarar för sin egen packning kommer ni ganska långt utan att bli varken utmattade eller förbittrade. Ha gemensamma listor att bocka av, så kan ni passa på att berömma varandra också mellan varven.