Passa på att ägna tid åt litteraturens magiska värld, när regnet vräker ner och scrollandet har tappat mening. Vi har samlat ett gäng böcker i olika genrer som alla kan bredda perspektiven och ge oss goda lässtunder och en större värld.
Sapiens: En kort historik över mänskligheten
av Yuval Noah Harari
Denna bok ger ett fascinerande perspektiv på mänsklighetens historia och utveckling. Den är både tankeväckande och lättläst.
Tyll
av Daniel Kehlmann
En historisk roman som blandar fakta och fiktion på ett innovativt sätt. Boken ger nya perspektiv på 30-åriga kriget och är samtidigt en fängslande berättelse.
Ett litet liv
av Hanya Yanagihara
En djupgående roman som följer fyra vänner i New York. Yanagihara utforskar teman som trauma, vänskap och överlevnad på ett gripande sätt.
Havets sång
av Kiran Nagarkar
Denna roman ger en unik inblick i livet i Indien genom ögonen på en ung kvinna. Nagarkar väver samman historia och personliga berättelser på ett fängslande sätt.
De förlorade barnens stad
av Kristina Ohlsson
En spännande thriller som också ger perspektiv på sociala frågor i Sverige. Ohlsson är känd för sina välskrivna och engagerande berättelser.
Män utan kvinnor
av Haruki Murakami
En novellsamling som utforskar ensamhet och relationer ur nya vinklar. Murakamis unika stil gör boken till en bladvändare.
Utbölingen
av Sayaka Murata
Denna roman ger ett annorlunda perspektiv på sociala normer och konformitet i det japanska samhället. Den är både humoristisk och tankeväckande.
Häxorna
av Mona G. B. Lindgren
En roman som utforskar kvinnors roller genom historien, särskilt i relation till häxprocesserna. Lindgren ger en ny syn på hur kvinnor har kämpat mot orättvisor.
Flyga drake
av Khaled Hosseini
En roman som ger insikter i Afghanistans historia och kultur, samtidigt som den är en fängslande berättelse om vänskap och förlåtelse.
Papperssjälar
av Elin Persson
En gripande berättelse om identitet och tillhörighet, där Persson bjuder in läsaren att reflektera över sina egna erfarenheter.
Torka aldrig tårar utan handskar
av Jonas Gardell
En romantrilogi av Jonas Gardell som skildrar HIV-epidemins påverkan på den homosexuella gemenskapen i Stockholm under 1980-talet. Genom kärlekshistorien mellan Rasmus och Benjamin belyser Gardell både den starka kärleken och det lidande som präglade denna avgörande period i svensk HBTQ-historia. Verket, som delvis bygger på Gardells egna erfarenheter, har blivit hyllat och även adapterats till TV-serie.